HOME

streda 13. apríla 2016

Food porno made in Bali

Toto je presne tá chvíľa kedy by som si priala, aby sa cez obrazovku dali prenášať aj vône a hlavne chute! Najbližšie riadky totiž venujem pre mňa TOP balijským jedlám, ktoré môžu kľudne konkurovať našim haluškám alebo šúľancom s makom. 


Indonézska rozmanitá kuchyňa

Indonézska kuchyňa je veľmi široký záber jedál aj preto, že sa tu miešajú rôzne náboženstva a k nim patriace jedlá a pravidlá stravovania sa. Najpočetnejšia skupina obyvateľstva v Indonézii sú moslimovia a tí majú svoje vlastné halal dobrôtky, ďalej tu máme kresťanov a v neposlednom rade náboženstvo hindu rozšírené najmä na Bali. 
Ja sa budem v tomto článku venovať práve kuchyni typickej pre Bali, pretože tú mám na tanieri každý deň už rok a stále sa jej neviem nabažiť. Oproti našim jedlám doma sa tu varia oveľa ľahšie jedlá, v ktorých hlavnú úlohu zohráva ryža, zelenina, tofu, tempeh, vajíčka a z mäsa najmä kuracie a bravčové. Ryby sa konzumujú výnimočne a ide skôr o sušené malé rybičky ako pochutinku. Porcie jedál sú menšie a neobsahujú žiadne umeliny, múku, zahusťovadla, no na druhej strane sa pridáva veľa korenín, na ktoré si človek musí zvyknúť. 
Jarné závitky a šalát tiger s morskou riasou a zázvorom
Veggie curry s hnedou ryžou a k tomu závitky a šalát s arašidovou omáčkou. MŇAM!

Ryža varená, ryža smažená, ryža tmavá  

Základnou ingredienciou kuchyne na Bali je ryža. Pestuje sa všade a vďaka skvelým klimatickým podmienkam sa rodí 3x do roka. O ryžu teda nieje núdza a môže si ju dovoliť každá sociálna vrstva. Aj preto sa stala ryža národným jedlom a je podávaná ako hlavný chod alebo príloha ku každému jedlu. Na Bali je ryža čosi ako pre nás doma chlieb, takže Vám ju automaticky naservírujú aj k niektorým druhom polievok. Pridávam Vám zoznam výberu jedál, ktoré sú na Bali tradičné a ktoré nájdete v každej jednej reštaurácii. 
Tak ako sa u nás dajú podávať bryndzové halušky a pirohy na milión spôsobov, tak aj tu ide najmä pri zelenine o rôzne obmeny a je len na kuchárovi ako si recept sám prispôsobí. 

Nasi Goreng/Nasi Goreng Special/Nasi Goreng Veggie
Nasi Goreng v doslovnom preklade smažená ryža, je biela ryža smažená na oleji spolu so zeleninou (cibuľa, cesnak, mrkva, paradajka, zelené podľa toho čo dom dal od špenátu, šalátu až po tzv. vodný špenát) a kuracím mäskom/krevetami. Podáva sa na tanieri spolu s rýžovými krekrami a vo verzii "Special" aj s volským okom na vrchu. Samozrejme je možná varianta "Veggie", takže bez mäska. 
Celý recept na Nasi Goreng nájdete TU.
Nasi Goreng Veggie Special
Mie Goreng/Mie Goreng Special/Mie Goreng Veggie
Mie Goreng je vlastne to isté čo Nasi Goreng, ale namiesto ryže sa smažia cestoviny a znova je možná verzia "Special" s vajíčkom na vrchu alebo potom verzia "Veggie" bez mäska. 
Celý recept na Mie Goreng nájdete TU.

Nasi Campur/Nasi Campur Veggie
Nasi Campur je jedlo vhodné pre ľudí, ktorí sa toho neboja. Ide totiž o tanier, ktorý pozostáva z mixu tradičných jedál doplnený kopčekom ryže v strede. Mix obnáša v prípade klasickej verzie rôzne druhy mäsa ako bravčové, kačačie, krevety a  je doplnený zeleninou, orieškami, vajíčkom,...Vo verzii "Veggie" sú druhy mäsa nahradené tofu a tempeh.  
Nasi Campur

Babi Guling
Babi Guling je tradičný recept na Bali typický pre milovníkov mäsa. Je to totiž grilované prasiatko (mláďa), ktoré sa po zabití vyčistí a griluje v celku na rošte. Grilovanie je niekoľko hodinový proces na konci ktorého Vám je servírované do mäkka ugrilované mäso s chrumkavou kožou. Znova podávané s ryžou a zeleninou.

GadoGado
GadoGado je moja srdcovka! Tradičný balijský šalát zo zeleniny (šalát, paradajka, uhorka, klíčky, zelené fazuľky,zemiak,...) varené vajíčko, tofu, tempeh, podávaný podľa chuti s ryžou alebo krekrami. Ľahká a veľmi chutná vegetariánska verzia pre milovníkov zeleniny! Ja som do GadoGado zamilovaná od prvého ochutnania a preto sme sa aj náš projekt narodený na Bali pomenovali po tejto lakocinke. Tajomstvo toho čo znamená názov nášho projektu je teda vonku a ty sa pre viac info o čo ide môžeš pozrieť na náš web a podporiť nás kúpou produktov! :P  GadoGado.cz !
GadoGado šalát

TIP: Pre milovníkov pikantných jedál odporúčam si vyžiadať od obsluhy omáčku tzv. "Sambal". Ide o pikantnú omáčku z chilly papričok, ktorú si väčšina reštaurácii vyrába sama a preto receptúra sa všade trošku odlišuje. 

Klepon
Klepon má na svedomí to, že je hladina cukru v mojom tele v norme! Sladká pochúťka vyrábaná zo zeleného (vďaka pandánu) rýžového cesta a v strede naplnená rozpusteným cukrom a strúhaným kokosom. Klepon je v tvare takej malej guličky a v balíčku z banánového listu ich väčšinou nájdete tak 5-6 kúskov. Sladko z toho budete mať až za ušami, ale kto bol na Bali a neskúsil klepon akoby ani na Bali nebol. :)
Klepon v plnej paráde

Pevne verím, že ste si teraz všetci poutierali slinky okolo úst a že už dohľadávate recepty na tieto skvelá pochúťky z balijskej kuchyne! V prípade, že sa chystáte na Bali a chceli by ste vedieť aj kam za dobrým jedlom (nielen balijským), tak sledujte môj ďalší post! Práve v ňom Vám totiž prezradím moje TOP reštaurácie na Bali a to Vám teda garantujem, že sa je na čo tešiť! :)

Dobrú chuť a krásny deň.

S láskou,
Juli :)

2 komentáre:

  1. Super článok ! a áno, Klepon je úžasný....ten som si zamilovala najviac...jedla by som to celý deň každý deň :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Lucik! No ja mám klepon ako raňajky, sladké po obede a dezertík pred večerou :D "Klepon diet" veď to poznáš! :D

      Odstrániť